Blackjack varianter

Det finns många olika varianter av blackjack och tanken är att här berätta lite kort om några av de vanligaste och mest populära varianterna. Om vi börjar med klassisk blackjack så är det den traditionella varianten utan några konstigheter eller speciella regler. Gemensamt för alla typer av blackjack är att det gäller att ta sig så nära 21 som möjligt, utan att överstiga 21 poäng i varje hand. Tior och klädda kort är värda 10 poäng, ess är 1 eller 11 och alla andra kort är värda sin valör. Får man 21 poäng direkt på given, alltså via ett ess och en tia eller ett klätt kort så får man blackjack. Om dealern och spelaren båda får blackjack blir det oavgjort och spelaren får tillbaka insatsen. När korten delas ut i klassisk blackjack så får dealern två kort varav det ena är nedvänt så man ser bara det ena kortet. Spelarna får alltså gissa sig till vad dealern har för totalpoäng.

I klassisk blackjack så måste dealern ta ett ytterligare kort om dess poäng är 16 eller lägre. Om dealern har 17 eller högre så får den inte ta ett extra kort.

Double Exposure
Double exposure är en rolig och populär variant av Blackjack där dealern inte får ett av sina första kort nedvända. Man ser alltså båda dealerns kort direkt. Det här ger spelaren en ganska stor fördel jämfört med när man bara ser det ena kortet. Dels så vet man direkt vad man måste slå men dessutom så vet man också om dealern kommer att ta fler kort eller ej.

Blackjack Single deck
I den här varianten så spelar man blackjack med endast en kortlek. Det här ger spelaren en fördel mot huset eftersom det blir betydligt lättare att räkna kort. Det är därför inte helt ovanligt att det finns olika specialregler för just single deck blackjack för att minska fördelarna för spelaren eftersom det ganska enkelt går att tillskansa sig sådan fördel att man faktiskt har en edge mot huset.

Blackjack Switch
Det här är den variant av blackjack där man som spelare har högst chans att vinna. Här kan man spela med två händer samtidigt och man kan växla kort mellan de två händerna. Det här är också den roligaste varianten av blackjack. Har man inte testat den innan så bör man absolut ge sig på Blackjack Switch.